Zaak

Rijke Noren leggen nieuw record

Het tijdschrift publiceerde zijn jaarlijkse ranglijst van rijke Noren op donderdag en alle 400 zijn minstens een miljard kronen of meer waard. “Voor zover we kunnen zien, John Fredriksen is de rijkste Noorse ooit,” Vibeke Holth, redacteur van Kapital, vertelde nieuws bureau NTB.

Fredriksen, die opgroeide in een bescheiden familie aan de oostkant van Oslo, begon geld te verdienen als scheepsmakelaar, daarna reder en uiteindelijk diversifieerde in offshore booreilanden, onroerend goed, incassobureaus en niet in de laatste plaats zalmteelt. Hij vestigde zich om fiscale redenen in Cyprus, waar zijn belangrijkste holding is gevestigd, en heeft onlangs in Londen gewoond, maar heeft altijd huizen in Noorwegen onderhouden.

Hij is verre van de enige in het verwerven van enorme rijkdom door de jaren heen. “Nog nooit hebben we zoveel rijkdom in Noorwegen gezien”, vertelde HOLTH aan NTB nadat het tijdschrift het onderzoek had afgerond om de rijkste burgers van het land te rangschikken. Ze vertelde staat omroep NRK donderdagavond dat het een “nogal homogene” groep, meestal bestaande uit Noorse mannen met nog minder vrouwen dan op eerdere lijsten, van wie de meesten hun rijkdom hebben geërfd.

Tweede op de lijst was hedge fund manager Ole Andreas Halvorsen, die uit Fredrikstad komt maar in de VS woont. Zijn nettowaarde werd geschat op 56 miljard NOK (6,6 miljard USD), een stijging van 13 miljard NOK ten opzichte van het jaar daarvoor.

Oprichters en eigenaren van de groentewinkelketen maakten opnieuw een goede indruk op de lijst, niet in de laatste plaats tijdens de Corona-crisis toen restaurants moesten sluiten. Odd Reitan, oprichter van de kruideniersketen REMA 1000, stond op de derde plaats met een fortuin van naar schatting 51 miljard NOK, op de voet gevolgd door Johan Johannson van de NorgesGruppen-kruideniersketen met KIWI, Meny, Jacobs, Joker en tal van andere belangen in de voedsel-en drankensector. Johannson zou 50,5 miljard NOK waard zijn, beide meer dan 6 miljard NOK meer dan vorig jaar.

De anderen die de 10 rijkste zijn zijn onder andere zalmkweker Gustav Witzøe, tabak erfgenaam en vastgoedontwikkelaar Johan Andresen, vastgoedmagnaat Ivar Tollefsen, industrieel Kjell Inge Røkke, oprichter en Orkla baas Stein Erik Hagen en reder Torstein Hagen.

Anderen op de lijst zijn onder meer verschillende oprichters van high tech ventures. “Er is een doorbraak in het afgelopen jaar van ‘big tech’ bedrijven, en als het gaat hun manier, dit kan iets zijn dat we kunnen leven van after oil, ” Holth vertelde NTB.

Written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.