Zaak

Luchtvaartmaatschappijen worden geconfronteerd met veel nieuwe turbulentie

Het is høstferie (herfstvakantie) in een groot deel van Noorwegen deze week en het vliegverkeer is gestegen. De boomlet begon vorige zomer al, toen bijvoorbeeld Norwegian Air kon melden dat het aantal passagiers zowel in juni als in Juli verdubbelde ten opzichte van vorige zomer. Boekingen stegen vervolgens week na week als Corona beperkingen begon te verlichten voor een goede.

Noorwegen ‘ s strikte Corona containment regels werden meestal in hun geheel afgeschaft vanaf oktober 1, perfecte timing Als week-lange schoolvakanties ingesteld in. De Noorse gateway airport, OSL Gardermoen, meldde dat Voor het eerst sinds het begin van de Coronacrisis evenveel reizigers naar buitenlandse bestemmingen vlogen als naar bestemmingen binnen het land.

“We zien dat de wens om te reizen is teruggekeerd,” Line Haugland van de Noorse luchthaven Autoriteit Avinor vertelde krant Aftenposten afgelopen weekend. “We zien vooral een toename in reizen naar het buitenland en zijn aan het opschalen voor meer verkeer.”Het was nog 39 procent onder 1 oktober 2019, maar meer dan het dubbele van vorig jaar volume. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators voor pakketreizen melden ook een “explosieve” groei van reisboekingen. Terje Berge van Finn Reise vertelde nieuwsbureau NTB dat de kaartverkoop verdrievoudigde tijdens het “openingsweekend van Noorwegen, dus het is duidelijk dat velen klaar zijn voor een vakantie in het buitenland.”

De vraag is er, maar de luchtvaartmaatschappijen zelf worden geconfronteerd met een hobbelige comeback. Zowel SAS als Norwegian Air hebben zwaar te lijden gehad tijdens de Corona crisis die het aan de grond zetten van de meeste vluchten dwong. De regeringen van alle Scandinavische landen verstrekten leninggaranties en zelfs kapitaalinjecties, naast het betalen van de luchtvaartmaatschappijen om een aantal belangrijke binnenlandse routes draaiende te houden.

Toen de crisis begon te verlichten, lanceerden de luchtvaartmaatschappijen programma ‘ s om hun eigen operationele structuur te reorganiseren. Ondanks de recente boom, analisten waarschuwen de business travel markt (vooral belangrijk voor SAS) kan nooit terugkeren naar pre-Corona niveaus, terwijl de recreatieve markt misschien niet volledig terug te komen hetzij. Sommige reizigers blijven sceptisch over het vliegen naar het buitenland, of willen gewoon niet urenlang gezichtsmaskers dragen. Hogere tarieven kunnen budgetreizigers ontmoedigen, terwijl anderen het niet juist vinden om bijvoorbeeld in het midden van de klimaatcrisis weg te vliegen op weekendtrips.

De luchtvaartmaatschappijen voelen zich dus gedwongen om de kosten permanent te verlagen door middel van geherstructureerde activiteiten en seizoensaanpassingen van de bemanning, om te voorkomen dat vluchten met lege stoelen worden uitgevoerd en de loonkosten worden verlaagd. SAS heeft bijvoorbeeld twee nieuwe dochterondernemingen opgericht die volgend jaar operationeel zullen worden: SAS Connect voor drukke en langere routes met Airbus A320-vliegtuigen, en SAS Link voor minder drukke routes met kleinere Embraer E195-vliegtuigen.

“SAS’ belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat we overleven en kunnen groeien in de toekomst, en dat we doen wat nodig is om dat te bereiken, ” Simon Pauck Hansen, een executive vice president en chief operating officer bij SAS, vertelde krant Dagens Næringsliv (DN) eind vorige week. De luchtvaartmaatschappij meldde onlangs nog een enorm verlies op haar zomerverkeer, het grootste deel van haar kapitaal is verloren gegaan, en analisten verwachten dat SAS’ eigenaren zullen moeten meer vers kapitaal aan het einde van het jaar.

DN heeft gemeld hoe de bemanningsorganisaties van luchtvaartmaatschappijen in Denemarken dus nieuwe arbeidscontracten accepteren die zowel SAS als haar aartsrivaal Norwegian Air in staat moeten stellen te groeien met behulp van goedkopere bemanningsleden. Het alternatief, vrezen zij, is dat low-fare carriers die buiten Scandinavië zijn gevestigd met notoir slechte lonen en arbeidsomstandigheden voor piloten en bemanningen, de markt zullen overnemen.

Hulp om uit de pandemie te vliegen
De Deense Flyvebranchens Personale Union (FPU) besloot daarom dat het van het grootste belang was om luchtvaartmaatschappijen uit de pandemie te helpen en zo een bron van banen voor haar leden te waarborgen, in ruil voor haar leden die ermee instemden om voor nieuwe dochterondernemingen te werken tegen minder gunstige voorwaarden, maar met meer werkzekerheid en arbeidsomstandigheden in overeenstemming met de Deense werkcultuur.”De beloning in de nieuwe dochterondernemingen is lager dan in de huidige operationele eenheden van SAS, maar een Deense kapitein met anciënniteit zal nog steeds bijna 1 miljoen DKK verdienen voor overuren, ook in een nieuwe overeenkomst.

“Dat is niet echt sociale dumping,” zei FPU-leider Thilde Waast tegen DN. “We zouden veel liever banen veiligstellen en vrije tijd beschermen, zodat de werknemers een goede balans krijgen tussen werk en vrije tijd.”Ze zei dat FPU ook graag wil zorgen voor” een goed startsalaris en Scandinavische arbeidsomstandigheden ” (in tegenstelling tot die welke worden aangeboden door low-cost Oost-Europese of Ierse luchtvaartmaatschappijen, bijvoorbeeld). FPU is ook in het reine gekomen met Norwegian Air en heeft nieuwe cao ‘ s getekend voor piloten en cabinepersoneel in Denemarken, waar Norwegian Air zeven vliegtuigen heeft gestationeerd. Het Deense personeel zal in ruil daarvoor lokaal aanvaarde werkvoorwaarden ontvangen en de FPU staat open voor discussies over seizoensarbeid.

“Het is ongelooflijk belangrijk dat Noors overleeft als een sterke speler in Kopenhagen”, vertelde Waast aan DN. “Anders zullen andere low-fare carriers in plaats daarvan komen.”

Dit alles heeft geleid tot scherpe onenigheid en debat in Noorwegen en Zweden, waar leiders van vakbonden voor piloten en cabinepersoneel beschuldigen hun Deense collega ‘ s van alles behalve verkopen aan het management van SAS en Norwegian Air. Norwegian blijft scherp bekritiseerd voor het uitbetalen van grote bonussen aan senior executives toen Norwegian Air in Mei uit het faillissement kwam, terwijl hij probeerde te bezuinigen op loon en uitkeringen voor werknemers die al lang ontslagen waren.

Sommige politieke commentatoren suggereren dat de dagen van machtige piloten’ vakbonden voorbij kunnen zijn, terwijl anderen beweren dat de luchtvaartmaatschappijen zelf opereren met “een geavanceerde vorm van vakbond-busting.”Kjell Werner van de mediagroep ANB blasted hoe SAS piloten en bemanning die hun baan verloren tijdens de Corona crisis nu moeten solliciteren naar nieuwe banen in Sas’ nieuwe dochterondernemingen tegen lagere lonen en uitkeringen. Anderen beweren dat in ieder geval de piloten en het cabinepersoneel een kans hebben om hun baan terug te krijgen.

Rechtzaak weefgetouwen
Op dinsdag DN gemeld dat pilot vakbonden in Zweden en Noorwegen zijn het dagen van SAS voor de rechter, beweren dat de luchtvaartmaatschappij is het schenden van de regelgeving gericht op het beschermen van banen die van toepassing zijn in geval van herplaatsing. Er zijn in Noorwegen voorstellen gedaan om de arbeidsbeschermingsregels verder te versterken, terwijl piloten in zowel Noorwegen als Zweden in Zweden een juridische claim hebben ingediend tegen SAS. Zij willen dat de rechter beslist over de rechten van werknemers in gecompliceerde gevallen van bedrijfsherstructureringen en-operaties.

Weer anderen doen een beroep op de Scandinavische regeringen, die al hebben bijgedragen aan het redden van lokale luchtvaartmaatschappijen, om nog meer financiële steun te verlenen aan de luchtvaartmaatschappijen in de vorm van meer kapitaal of aandelen. Noorwegen ’s vertrekkende conservatieve regering weigerde een nieuw eigendomsbelang in SAS te verwerven, terwijl de voormalige linkse regering enkele jaren geleden de verkoop van Noorwegen’ S belang lanceerde.

Nu kan een nieuwe linkse regering onder druk worden gezet om van gedachten te veranderen en opnieuw te investeren, terwijl de luchtvaartmaatschappijen zelf willen kunnen opereren op een manier die hen in staat zal stellen om te concurreren met de Wizz-en Ryanairs van de industrie, en blijven bedienen van de reismarkt die nu opnieuw opduikt.

Written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.