Gezonde recepten

De beste zuurdesem brood recept voor beginners

Als je klaar bent om te proberen thuis vers gebakken brood te maken, maar je geïntimideerd voelt, is dit beginnersvriendelijke zuurdesembroodrecept iets voor jou. Met zoveel mensen thuis gebonden en koken tijdens quarantaine, keuken projecten die een beetje meer tijd in beslag nemen, maar niet een ton van moeilijk te vinden ingrediënten- kan een geweldige manier om uw creativiteit te voeden samen met je lichaam. Bonus: zuurdesem, dat zijn naam aan zijn pittige smaak dankt, heeft eigenlijk een aantal voedingsvoordelen ten opzichte van conventioneel wit brood.

De voordelen van zuurdesembrood
Bij het maken van uw eigen brood weet u zeker wat er in zit, waardoor het gemakkelijk te controleren voor dieetbeperkingen zoals allergieën en kruisbesmetting te voorkomen. U er ook zeker van zijn dat u geen conserveringsmiddelen of overtollige suiker of natrium krijgt (wist u dat gesneden brood een stiekeme bijdrage levert aan een hoog natriumgehalte in veel Amerikaanse diëten?) omdat u het bedrag controleren. Wanneer het krijgen van aan de opslag een uitdaging is of de detailhandelaars uit vele nietjes zijn, kan het kunnen uw tot stand brengen ook u heel wat spanning besparen. Als je geen gist vinden, dan zul je het geweldig vinden dat de enige drie ingrediënten die je nodig hebt om zuurdesembrood te maken water, bloem en zout zijn! (FWIW, tijdens het fermentatieproces om de zuurdesem starter te maken, wordt de van nature aanwezige gist in bloem actief, dus technisch gezien is er wat gist bij betrokken.)

In vergelijking met commercieel wit brood, zuurdesem voedingsprofiel ziet er vergelijkbaar op het eerste gezicht, maar het onderscheidt zich door zijn opgemerkt spijsvertering voordelen.

Zuurdesem bevat prebiotische vezels die helpen voeden de darm door het verstrekken van brandstof voor de gunstige probiotische bacteriën in de darm. Terwijl de meeste probiotica natuurlijk aanwezig in de zuurdesem starter niet overleven het bakproces (ze dragen voornamelijk smaak, in dit geval), de stammen van melkzuur bacteriën (waarvan sommige hebben ook probiotische eigenschappen) gemaakt tijdens het starter fermentatieproces hangen op. Naast het helpen maken zuurdesem brood gemakkelijker te verteren, deze stammen kunnen ook een aantal antioxidant voordelen.

Zuurdesem brood’s duidelijke pittige smaak komt van het gebruik van wilde, actieve gist die is gevormd uit een starter, die wordt gemaakt door het combineren van bloem en water en laat het fermenteren over meerdere dagen. De component van de wilde gist die daadwerkelijk leent dat “zure” smaak is de vriendelijke bacteriën-in het bijzonder lactobacillus-gemaakt tijdens de vorming van het voorgerecht dat helpt fermenteren de natuurlijk aanwezige suikers uit de bloem in het brood deeg.

Net als een heads-up, zuurdesem brood is niet glutenvrij. Echter, onderzoek suggereert dat de lange fermentatie proces kan helpen om gluten gemakkelijker verteerbaar. Voor degenen die lijden aan niet-coeliakie gevoeligheid voor fructans, het fermentatieproces helpt ook breken ze af, zodat ze meer verteerbaar. Bovendien, de gist en melkzuur geproduceerd tijdens die gisting helpen neutraliseren het effect van fytic zuur, een andere verbinding gevonden in tarwe die spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Hoe zuurdesem brood te maken
Stap 1. Maak je starter.
De eerste stap naar het maken van zuurdesembrood is het maken van een voorgerecht, dat je maakt door meel en water te combineren en het in de loop van een paar dagen (ergens van vijf tot veertien) te laten fermenteren, het elke dag met meer bloem en water te voeden. In dit proces, melkzuur en wilde gist worden gemaakt, evenals de andere genoemde probiotische bacteriën, die smaak toevoegen. Zodra de starter het juiste volume bereikt (we komen hier wel aan) kun je een deel van dat voorgerecht gebruiken om een brood zuurdesembrood te maken. Het klinkt vervelender dan het is, beloof het! Het goede nieuws is dat je niet nodig hebt om een nieuwe starter te maken elke keer dat u wilt een brood van zuurdesem te maken als u uw volwassen starter te handhaven zoals hieronder uitgelegd.

Zuurdesem Brood Starter Recept
Dit starter recept is aangepast van America’s Test Kitchen

Ingrediënten:

4 1/2 kopjes volkorenmeel
5 kopjes bloem voor alle doeleinden
Kamertemperatuur water
Richtingen:

Combineer volkoren en bloem voor alle doeleinden in een grote container.
In een andere grote container, meng 1 kopje van het bloemmengsel in 2/3 kopje water, met behulp van een vork. Het moet lijken op een dikke pasta (denk: amandelboter).
Dek af met een deksel, plastic folie, of vochtige handdoek en laat het zitten op kamertemperatuur voor 48 tot 72 uur totdat het bruisend en geeft een aangenaam aroma. Een warmere kamer zal het proces versnellen. Heads-up, is het mogelijk om uw starter te doden met warmte, omdat gist sterft op ongeveer 140 ° F, en zelfs temperaturen lager dan dat schadelijk kan zijn. Als het echt een warme dag, houd je voorgerecht in een koele plek en uit de zon. Je hoeft het echter niet te overdenken, terwijl kamertemperatuur (rond de 70 ° F) ideaal is, een paar graden boven of onder zou geen verschil moeten maken.
Om uw starter te voeden, schep 1/4 kopje van de starter in een schone container en gooi de rest weg. Voeg 1/2 kopje van het bloemmengsel en 1/4 kopje kamertemperatuur water toe tot goed gecombineerd en bedek en laat het voorgerecht nog 24 uur zitten.
Herhaal dat proces van het voeden van de starter om de 24 uur totdat het verdubbelt in grootte 8 tot 12 uur na wordt gevoed, ongeveer 10 tot 14 dagen. Op dit punt u bakken met de starter of onderhouden.
Als je gaat om zo snel mogelijk te bakken met uw starter: Uw starter zal meestal stijgen tot zijn volledige piek ongeveer vier tot 12 uur na het laatste voer (water en bloem toevoeging). Zodra u begint te merken dat het leeglopen, is het het beste om te bakken met het binnen het uur voor de beste smaak en definitieve resultaten.

Als je gaat om de starter te handhaven totdat je klaar bent om te bakken met het: Breng 1 / 4 kopje van de starter in een schone container die losjes kan worden afgedekt en gooi de rest. Roer er 1/2 kopje bloem voor alle doeleinden en 1/4 kopje kamertemperatuur water door. Laat het vijf uur zitten op kamertemperatuur voordat u overstapt naar de koelkast. Herhaal dit proces van het handhaven van de starter wekelijks totdat je klaar bent om je brood te bakken.

Om een onderhouden starter voor te bereiden voor het bakken, breng 1/2 kopje van het voorgerecht naar een schone kom en gooi de rest ongeveer 18 tot 24 uur voordat u van plan bent om te beginnen met bakken. Roer 1 kopje bloem voor alle doeleinden en 1/2 kopje water in het voorgerecht en laat het zitten, bedekt, op kamertemperatuur gedurende 5 uur. Meet het bedrag dat nodig is in uw recept en breng het naar een andere kom, die u vervolgens op te slaan in de koelkast, bedekt, voor 12 tot 18 uur. De resterende starter kan worden gekoeld en onderhouden zoals hierboven beschreven.

Stap 2. Maak je zuurdesembrood.
Zodra u een voorgerecht (ofwel zelfgemaakte of gekocht), bent u klaar om een brood te maken. De avond ervoor wil je een leaven bereiden om het brooddeeg te laten stijgen. En als je rondkijkt op sociale media en je voelt als de enige persoon die niet beschikt over een broodwerende mand of een Nederlandse oven, dan kun je grote mengschalen of vergiet gebruiken voor de mand en een grote, zware pot met deksel in plaats van een Nederlandse oven.

Zuurdesem brood recept
Maakt twee broden

Ingrediënten:

1 eetlepel actieve zuurdesem starter
6 kopjes all-purpose of broodmeel, verdeeld
3 kopjes kamertemperatuur water, verdeeld
1 eetlepel zout
Richtingen:

Om het zuurdesem starter, 1/2 kopje bloem en 1/3 kopje water in een grote kom te maken en meng tot een dikke pasta zich vormt. Dek af en laat ’s nachts of minstens 12 uur op kamertemperatuur zitten. Je weet dat het klaar is om te worden gebruikt wanneer het oppervlak bruist en een kleine lepel in water drijft.
Doe ongeveer 1/4 kopje water in een kommetje en voeg het zout toe. Roer om op te lossen en zet apart.
Voeg 2 kopjes water toe aan de kom met een hoefsnede, met behulp van een houten lepel, spatel of je handen om de klonten te breken, maar het is goed als er nog een paar overblijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.